ØSTENPOSTEN

Små og store øyeblikk fra Bangkok og omegn

1 note &

En rejäl rundresa

Vi hade inte varit så länge i Thailand. Och inte hade vi hunnit komma oss utanför Bangkok ännu. Men plötsligt en dag så frågade Ploy:

«Om du Nareas och Andrea kunde tänkt er att vara med på en liten roadtrip till Khon Kaen

Hennes hemstad i nordöstra Thailand.

«Ja, varför inte?» tänkte väl vi. Och lite anade vi att vi skulle få uppleva så mycket den kommande veckan.

Det var ju i april, och vi hade ju egentligen bara blivit småbekant med Ploy genom reportaget från Khlong Toei-slummen som Andrea skrev för Adresseavisen.

Ploy var nämligen den thailändska arkitekten i byggprojektet, och det var så klart naturligt för oss att träffa henne en del gånger och intervjua henne om processen. Och eftersom min thailändska ännu var rätt rostig, så steppade Ploy mer än gärna in som tolk när vi snackade med lokalbefolkningen – om vad dom nu tyckte om att ett gäng med unga och utländska arkitekter hade kommit hit för att ‘fixa till lite granna i slummen’.

Men det gjorde alltså ingenting. Att hon knappast kände oss alltså.

Ploy ville mer än gärna bjuda med mig och Andrea med hem till Khon Kaen.

«I Thailand sticker ju allihopa hem till sina familjer under Songkran» berättade hon till oss.

«Nästan som deras version av jul» tänkte jag. Bara det att det inte är jul, det är thailändsk nyår.

Dessutom skulle Anique också vara med. Ploys gamla studiekamrat från Australien som nu hade kommit tillbaka hit till Östen efter en tio månaders Kibbutz-vistelse i Israel.

«Nämen vad kul!» utbrast både jag och Andrea.

Och kul blev det.

För roadtripen blev nämligen ganska lång: Först rullade vi nordvästerut till Huai Hin Dam – där vi stannade vi några dagar – innan vi därefter körde nordösterut mot Khon Kaen. 

Blev rätt många timmar i bilkö innan vi var framme (ALLA var ju på väg ut från Bangkok och hem till Songkran så klart). Men vi kom då fram en gång mitt på natten efter hur många kaffekoppar som helst och Kings of Convenience på repeat.

Så, inte bara fick vi till slut möta Ploys trevliga morsa och supermysiga mormor, och fira Songkran med dom. Under dom nästa dagarna fick vi dessutom vara med på allt från en högtidig öppningsceremoni av ett buddhisttempel, till att kika på gamla gubbar som dansade med kobror.

Och inte minst: Australiska Anique lärde oss att fixa en äkta israelisk middag. Sweet.

  1. ostenposten posted this